U SLAVU   BIJELOG   SPORTA

Kada neko pomene Jahorinu, prva asocijacija je snijeg i skijanje, jer samo ona ima Rajsku dolinu. Od 1923.godine, kada su na goloj Jahorini prvi put, na visoravni Vukelina voda, upotrebljene skije, ova planina pruža izuzetne uslove, ne samo vrhunskim skijašima, već i svim ljubiteljima zimskih sportova i igara na snijegu.
Svoje prve korake na skijama ovdje su napravili olimpijci:Tomislav Lučić, Zoran Ćosić, Momo Skokić, Mladen Grujuć, Vlado Lučić, Mirjana Granzov, Jelena Lolović, koji su na olimpijadama slavu bijelog sporta i Istočnog Sarajeva pronosili širom svijeta, zbog čega se ovaj Grad njima posebno ponosi.
Na Zimskim olimpijskim igrama, održanim 1984.godine u Sarajevu, na Jahorini su se vozile ženske alpske discipline.
Za ljubitelje nordijskog skijanja idealne su staze na Dvorištima, na kojima je 2004.godine održan Balkanski šampijonat.
Danas na Jahorini, na koju se iz Sarajeva lako i brzo dolazi iz dva pravca ( magistralnim putem, u dužini od  28 km, preko Pala i 32 km dugim putem preko Trebevića), skijašima je na raspolaganju više od 25 km odlično uređenih staza za alpsko skijanje, povezanih žičarama i ski - liftovima, ukupnog kapaciteta 7.500 skijaša na čas, a za najmlađe uvjek je u funkciji bebi ski - lift.


Zimska priča

Duga priča, puna snijegom zasutih šuma, dječjih radosti, toplih domova, to je priča Jahorine, Trebevića, Romanije...

Duga tradicija skijanja i organizovanih zimskih takmičenja počinje daleke 1923. godine, kada su donesene prve skije na Jahorinu, a početak organizovanog smučanja veže se za 1933. godinu.

Kruna svega što se vezuje za skijanje i zimske sportove uopšte, su XIV Zimske Olimpijske Igre, održane 1984. godine.

Olimpijsku tradiciju i olimpijski osmjeh čuva « Olimpijski centear Jahorina « , a na Jahorini se svake godine ( januara ) održavaju međunarodne smučarske « FIS  » trke u alpskim disciplinama.

Više od 25 km uređenih staza za alpsko skijanje danas je na raspolaganju skijašima na Olimpijskoj ljepotici Jahorini ( 1529 – 1516 m nadmorske visine ). Skijašima profesionalcima, amaterima, ali i onim najmlađima, na usluzi su žičare i ski liftovi koji prevoze 7500 smučara na čas.

Za ljubitelje nordijskog skijanja pravi biser je staza «  Dvorišta « , na Jahorini ( 1300- 1450 m nadmorske visine ) sa 17 km uređenih staza koja je na raspolaganju takmičarima ali i rekreativcima. Savremeno strelište za biatlon omogućava uslove za vrhunska takmičenja evropskog nivoa kao šti je Balkanski šampionat, koji je marta 2004. održan baš na ovoj stazi.

Skijašima rekreativcima preporučili bismo skijašku stazu na Stambulčiću, 10 km udaljenom od Pala. U prekrasnom ambijentu, na 1050 m nadmorske visine, staza dužine 1200 m, sa visinskom razlikom od 275 m, pružiće vam sve pogodnosti, a na usluzi je i ski lift dužine 1100 m.

Planinarenje
Planinari PD «  Javorina « i PD «  Romanija «  uvjeriće vas da je planinsko područje Sarajevsko-Romanijske regije idealno za sve oblike rekreacije i kretanja u prirodi, kao i za sve uzraste i zadovoljstva koje planina može ponuditi. I ne samo to…
Ekspedicije na vrhove Maglića, Volujaka, Durmitora ( CG ), Zelengore, planina u okruženju Grada, planinarenje u polusnježnim uslovima, savlađivanje najviših i najatraktivnijih planinskih vrhova, obilasci pećina, jezera i svih ostalih prirodnih ljepota, doživljaji su koji se ne zaboravljaju.

Alpinizam
Obuka u alpinizmu obavlja se na stijenama Romanije ( obezbijeđen prevoz i alpinistička oprema idealno za početnike ). Aktivnosti ove vrste moguće su tokom čitave godine.
Kampovanje na Novakovoj njivi, u podnožju Novakove pećine ( Romanija ) prava je prilika da upoznate južne stijene Romanije koje su, sa svojih 25 alpinističkih smjerova među najatraktivnijim na prostoru bivše Jugoslavije.

BICIKLIZAM ( proljeće, ljeto, jesen )
Konfiguracija terena i prirodni pejzaži u bogatstvu crnogorične šume, pružaju jedinstvenu priliku da uživate u prirodi, osjetite uzbuđenje i isprobate svoje biciklističke sposobnosti.
Izuzetne asfaltne dionice u dužini od 50 km, na pravcima PaleJahorinaVrhpračaPodgrabPale.
Rental kompletne biciklističke opreme
Članovi biciklističke sekcije PD «  Javorina «  organizovali su ekspediciju Pale - Herceg Novi ( više od 300 km ), međunarodnu ekspediciju «  Sarajevo 1984 – Atina 2004 « ( 1500 km ), kao i mnoge druge ekspedicije na prostoru bivše Jugoslavije.

Paraglajding
Plato i sjeverne strane Jahorine idealne su za ljubitelje ovog ekstremnog sporta. Naročito su atraktivni desantni letovi sa visinskom razlikom od 900 m ( vrh Jahorine 1916 m Vrhprača 1010 m nadmorske visine ).
Kursevi za početnike 5 - 7 dana
Napredni kursevi 1 – 2 mjeseca.

Košarka
Na Jahorini se svake godine, tokom jula održava košarkaški kamp pod nazivom «  THREEPOINTS «, za buduće asove ovog sporta.

Rafting
Najodvažniji će sačekati vrijeme najvišeg vodostaja, ali ni svih ostalih uzbuđenja i prskavih doživljaja neće nedostajati ni uz niže vodostaje rijeke Tare i Drine. PD «  Javorina » organizuje splavarenje i rafting sa iskusnim vodičima, dobro druženje i zabavu uz nezaboravno kampovanje i specijalitete domaće kuhinje, spremljene na logorskoj vatri.

Snoubord (zima)
Atraktivna konfiguracija Jahorine pruža izuzetne mogućnosti za sve koji vole ovaj oblik ekstremnog sporta.

  • Kvalitetni kursevi sa vrhunskim učiteljima
  • Rental potrebne opreme

Info: PD « Javorina » Pale
Tel. 00387 57 784 086

Mob. 00387 65 466 342
e-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je vidjeli
PD « Romanija «  Pale
Tel. 00387 57 223 270
00387 57 226 316
00387 57 223 591