Goli Koran
U neposrednoj blizini Pala nalazi se Goli Koran. Lijepo uređene staze za šetnju i trim staza sa pratećim sadržajima pružaju potpuni ugođaj ljubiteljima prirode. Ovo je i pravo mjesto za izlet, odmor, rekreaciju i bavljenje sportskim aktivnostima.

Crepoljsko
Na mjestu gdje se sastaju Ozren i Romanija smjestilo se Crepoljsko, omiljeno izletište svih koji vole nedirnutu prirodu, ugodne šetnje planinskim stazama i na kraju, lov. U lovačkom domu, koji ničimne remeti prirodni ambijent, možete se okrijepiti, ali i probati specijalitete domaće kuhnje. Jednostavno, ugođaj za sva čula.

Trebević
Ovdje je priroda darovala čovjeku divne pejzaže, talasaste brežuljke, mjestimično obrasle smrčevom, jelovom, borovom, bukovom šumom, livade i pašnjake, čist planinski vazduh i bogatstvo izvorske vode. Šume trebevića nazivaju « pluća grada » i sam po sebi idealan je za odmor i rekreaciju.

Kadina voda
Legenda kaže da je u neka davna vremena lijepa Kada oboljela od tuberkuloze, a ozdravila je pijući vodu sa izvora podno obronaka Jahorine. Mjesto dobi naziv Kadina voda i postade omiljeno izletište onih željnih šumskog mira, ugodnih mirisa i četinarskih šuma i žubora hladne, čiste i bistre planinske vode. Lijepo uređeno i prilagođeno za posjetioce u svim prilikama.

Buk na rijeci Kaljini
Prije no što se pridruži nešto snažnijoj rijeci Bioštici, voda Kaljine napravila je pravo malo čudo. U rascjepu stijena, snaga vodopada dubila je i proširivala prirodni bazen, dubok mjestimično i desetak metara, stvorivši tako neobično kupalište. A od vodopada do Gradine prostire se travnata zaravan, a od vjetrova zaklonjena šumovitim i stjenovitim liticama. Idealno mjesto za izletnike, sport i rekreaciju.

Turistički brodić « Zelenika »Brodić kapaciteta 50 putnika na raspolaganju je turistima, a saobraća akumulacionim jezerom XE Bajina Bašta na rijeci Drini, na relaciji od Višegrada do Perućca, u dužini od 54 km.

Banja Vilina vlas
Na izvorištima termalne vode u vilinoj vlasi, 5 km od Višegrada nalazi se rehabilitacioni centar. Temperatura vode je 34 stepena celzijusa, a Centar raspolaže savremenom medicinskom opremom i zatvorenim bazenom sa termalnom vodom. Posebna atrakcija je staro tursko kupatilo izgrađeno 1575 godine, od kada datiraju počeci banjskog turizma na ovim prostorima.

Pećina Orlovača je jedan od najljepših bisera koje je milionima godina vajala i stvarala Božja ruka. Njen nakit je unikatan i neponovljiv. To su neopisive, skrivene ljepote, u kojima se stalagmiti, stalaktiti i halaktiti smjenjuju sa fragmentima koralnog i aragonitnog nakita i jedinstvenim pećinskim stubovima, koji podsjećaju na antičke i renesansne dvorce i spomenike različitih boja. Uljepšana je nizovima draperija najtananijeg izgleda i najrazličitijih formi i oblika. Potpun pejzaž obogaćuju prekrasni salivi poput okamenjenih vodopada, koloritno dajući pećini savršen ambijentalni dizajn. Orlovača je izvanredan speleološki objekat u kome je živio pećinski medvjed (ursus speleus ) prije više od 16.000 godina. Pećina je stanište i najuugroženije grupe sisara u Evropi, slijepog miša (micros hipoptrea)

Novakova pećina nalazi se u strmim liticama Romanije, a čuvena je po hajduku Starini Novaku.

Pećina Ledenjača nalazi se na izvoru Mokranjske Miljacke. Led u ovoj pećini često se zadrži i preko ljeta, pa se u najtoplijim ljetnim mjesecima u Ledenjači možete osjećati kao usred zime.

Pećina Lipovac, u koritu Miljacke, još uvijek je nedovoljno istražena, ali je i kao takva zanimljiva za posjetioce, posebno one željne atraktivnih fotografija.